Er employer branding lureri?

Hvor mange av oss har ikke opplevd at virkeligheten ikke kan måle seg med reklamen? Som høyskolelektor i organisasjonspsykologi og emneansvarlig for faget Employer Branding ved Høyskolen Kristiania stiller jeg spørsmålet for studentene på Strategisk HR.

Det å skryte på seg å være bedre enn andre krever mer enn halvsannheter og reklame. Det er konkurranse om flinke folk så noen blir fristet til å kutte hjørner. Så også når det gjelder å skryte av å være en attraktiv arbeidsplass. Amerikanerne viser her også vei – for noen. De selger sine såkalte rangerende medarbeiderundersøkelser - og sin mentalitet. For å selge mer lager de en lissom-konkurranse for å kåre arbeidsplasser – også i Norge. Det er ikke en reell konkurranse. Men mange lar seg lure til å tro det. At markeds- og HR sjefer går på limpinnen er en sak.

Bastian Lie-Nielsen

Høyskolelektor | 10 fag

Grunnlegger av KMC

Det som er verre, er de mange søkerne som lar seg forføre til å velge de arbeidsplassene som er gode til å skryte. Vi vet at mange opplever en nedtur når hverdagen kommer. 3 av 4 nyansatte sier etter tre måneder at arbeidsplassen ikke lever opp til det som ble lovet. Mark Murphyat hevder at 46 prosent av alle ansettelser feiler innen 18 måneder. I 89 prosent av disse er det mismatch med virksomhetens egenart som er avgjørende, ikke de ansattes faglige kvalifikasjoner.

På neste samling i forum for kunnskapsledelse er tema fremtidens arbeidsplass. Her skal vi gå bak reklamen og se nærmere på det som reelt skaper en arbeidsplass for fremtiden – og ikke minst hvordan måler vi den.

Janteloven er ikke bare negativ. De som må skryte må ofte kompensere for noe. Når det gjelder arbeidsmiljø er det paradoksalt nok ofte de som ikke skryter som nettopp kan ha den kulturen som best verdsetter menneskene og deres behov.

Når arbeidsplassen gjøres om til en reklamearena styrker vi den ytre motivasjonen, rykter og forestillinger. På ytre bane. For ingen liker å reklamere for den delen av virkeligheten som ikke selger. Noen går så langt som å kalle det fake news.

Det som kjennetegner fremtidens arbeidsplass, er en organisasjonskultur som tar mer menneskelige hensyn. De forsøker å tilfredsstille din og min indre motivasjon. Som når du trives med å løse en oppgave uten å tenke på hva du får igjen. De har ledere som hjelper og støtter deg fremfor styrer og bestemmer. De investerer tid og penger i deg som menneske. Fordi de tror på at du elsker å lære og utvikle deg. De legger vekt på deling og omsorg, noe du også får lyst til å gi tilbake. De skryter mindre av seg og sitt og lar deg komme først. De heier på deg. Ikke i reklamen, men i virkeligheten.

De tror ikke gresset er grønnere på andre siden og er mindre opptatt av hva andre gjør. Noen tror dette er begrenset til forvalting. Eller en drømmeverden uten konkurranse. Men strategiprofessorene Prahalad og Hamel lanserte kjernekompetansebegrepet parallelt med lærende organisasjoner, lean og kontinuerlig forbedringer som en mer bærekraftig vei og gå. Det synes kanskje ikke umiddelbart på kvartalsøkonomien. Men det er en mer langsiktig konkurransestrategi.

En konsernsjef i et stort forlag jeg jobbet med ønsket å få benchmark (sammenligne et gjennomsnitt eller beste praksis) av sine resultater. Vi hadde nettopp gjennomført en organisasjonsmåling av indre motivasjon og driverne bak denne. Når en sjef spør, vil man helst levere. Hvis jeg hadde trodd at dette ville hjelpe dem til å bli bedre, kunne vi levert data siden 2001. Men jeg tror de beste svarene oftest er å hente i egne rekker. Og jeg tror mer på å dyrke deres kjernekompetanse og rette søkelys på egne prosesser og kontinuerlig læring og forbedring. Ytre fokus kan distrahere mer enn det gir innsikt og verdi. Spør en toppidrettsutøver. Konsernsjefen trodde på meg og styret aksepterte. De skryter ikke av seg selv som arbeidsplass. Men ryktet går. De er en arbeidsplass – også for fremtiden. Og de leverer gjennomgående gode resultater.


Employer branding skal ta utgangspunkt i den virkelige opplevelsen av å jobbe der. Da trenger vi gode verktøy og analyser. To av mine studenter søker i disse dager kontakt med bedrifter som forstår ansvaret som ligger i en robust og ærlig employer branding. Med utgangspunkt i hvordan de måler og analyserer virkeligheten - fremfor forestillingen. Har du lyst til å bidra, gi beskjed så kobler jeg dere.

Forrige
Forrige

Hva er kunnskapsledelse?