Hva er kunnskapsledelse?

Kunnskapsledelse er i vinden. Men hva ligger i begrepet? Vi har utøvet kunnskapsledelse i snart 25 år (knowledge management) og vil kort forsøke å oppsummere det viktigste. 

Ledelse

Verden blir mer spesialisert. 35,3 % av nordmenn har utdannelse på universitet/høyskolenivå (kilde: SSB). Lik rett til utdanning kan vi være stolte over – for som Robert Reich sa: «I en kunnskapsbasert økonomi er læring nasjonens nye valuta». Og ja, vi lever i en kunnskapsøkonomi. Med maskinenes inntog i næringslivet, ser vi at mye av de mekaniske og gjentakende arbeidsoppgavene kan automatiseres, og vi står igjen med kreative, relasjonelle og tenkende oppgaver til menneskene. Også med god hjelp fra maskinene.

Dette kommer ikke helt uten særegne utfordringer. Det settes nye krav til kunnskap og kompetanse. Og det endrer hvordan vi leder mennesker.

Jo flinkere folk du har med å gjøre – desto mindre liker de å bli fortalt hva de skal gjøre. Historisk er dette et radikalt skifte. Makten har skiftet fra arbeidsgiver til arbeidstaker. Bedrifter har blitt mer opptatt av hvordan TILTREKKE og BEHOLDE de kloke hodene – for å overleve i kunnskapssamfunnet. 

Ledelse med denne strategiske agendaen er det vi definerer som kunnskapsledelse.

God kunnskapsledelse forutsetter tre ting:

  1. Forståelse av hvordan mennesket fungerer (psykologi)

  2. Forståelse av hvordan mennesker fungerer sammen (sosiologi)

  3. Forståelse av hvordan mennesket best mulig tar til seg informasjon og læring (pedagogikk og kommunikasjon)

 

Kunnskap

Det vi også blir opptatt av i et kunnskapssamfunn er hvordan omsette kunnskap til verdi. De høyest verdsatte kommersielle organisasjonene i verden har til felles (kanskje med ett unntak) at teknologisk innovasjon er i førersetet på agendaen. Gjerne i en kombinasjon av oppkjøp og kunnskapsledelse. De forstår verdien av originale idéer. Listen er: Apple, Microsoft, Aramco, Alphabet, Amazon, Tesla.

I en raskt skiftende global økonomi er det viktig - også for mindre aktører – å jobbe med egen endring, kunnskap og kunnskaping. Og ordet disrupsjon (forstyrrelser) forklarer virkeligheten godt. For lite går som planlagt. Og forstyrrelser kan faktisk gjøre livet i en SMB bedre. For hvem har sagt at lykken er å bli stor og tung, når man kan være lykkelig og smidig som liten?

Forrige
Forrige

Evaluering av kompetanseutvikling

Neste
Neste

Er employer branding lureri?