Latent
Ordet er ike leif skrevet. Latent beskriver noe som man kan ane ligger der, men som ikke er kommet opp og frem. Og i kunnskapsledelse snakker vi om taus kunnskap. Enhver erfaring gir ethvert menneske taus kunnskap som er vanskelig å beskrive eller forstå. Verken for mennesket selv eller omgivelsene. Utforskningen av denne kan være en sterk opplevelse for den det gjelder. Og det kan også være nyttig for andre.
Vi tror ethvert menneske er et talent. Skaperverket er unikt, genialt og ubegripelig. Men ordet talent brukes ofte til å beskrive en engere gruppe med særlige forutsetninger og ferdigheter. Og siden vi tror at alle mennesker har i seg mye som ikke kommer opp og frem bruker vi heller ordet latent. Vi mener virksomheter derfor burde satse mer på det vi kaller et «Latentprogram» i stedet for «Talentprogram». De vil få flere med seg. Hver enkeltes produktivitet vil øke i stedet for bare den til de få. Flere blir motivert og det vil skape en bedre forretning.
For alle mennesker har noe uforløst i seg. Individer, virksomheter og samfunn blir rikere, bedre og mer tilfreds hvis alle får tid og rom til å frigjøre det latente.
I en hjelpende kontekst vil ethvert menneske kunne utvikle seg og blomstre uansett utgangspunkt. Utsagnet «it takes all kinds of people to make a world» gjelder også for mange organisasjoner. Mangfold og ulikheter fungerer bedre med god rammeledelse. Det blir mer kreativitet, moro og innovasjon. Silicon Valley er et godt eksempel. Lokalmiljøet og de fleste virksomhetene her blomstrer og tiltrekker seg et bredt spekter av mennesker og mennesketyper som vil bo, jobbe - og investere der. Årsaken er et større mangfold som utfordrer egne toleranser og åpner opp for større variasjon. I slike miljø er det lettere for de fleste å være åpne, inkluderende og vise mer av alt de er. Slik kommer mye som ligger latent i oss alle lettere frem i dagen. Og oppdagelsen av seg selv og andre skaper tryggere mennesker, bedre relasjoner, større toleranse, kreativitet og et bedre liv. I organisasjoner gir det også ofte en bedre bunnlinje når enhver medarbeider får brukt en større del av hele seg og sitt.
Måten mye ledelse utøves i dag gir ikke rom for å utforske det latente i medarbeiderne. Særlig fordi det er krevende, uvant og vanskelig å konkretisere, definere og måle. Men riktige rammer og en annen forståelse av hva som er effektivt, vil utløse mer taus kunnskap og frigjøre mer av det som ikke er oppdaget i oss alle. Det finnes etter hva vi vet ikke noe skattekart der den latente rikdommen er markert med en stor rød prikk (bilde). Vi kjenner ingen quick fix for å oppdage og forløse det latente. Men med rett oppmerksomhet, ydmykhet, åpenhet og fingerspitzgefühl ligger det latente nærmere overflaten. Rammesetting skaper kultur. Og kultur skapes hver gang vi møtes.
Vil du oppdage mer av det latente i deg og dine, sjekk ut verktøyet MeetEnergy.
Bastian Lie-Nielsen
Bastian er utdannet Siviløkonom MBA og kommunikolog, og er høyskolelektor II ved Handelshøyskolen BI, Kristiania og Universitetet i Sørøst-Norge - med tverrfaglig kompetanse i 10 fag. Bastian har vært trumpetist, korpsdirigent, tenorsanger, Norgesmester (1984) i skihopp for lag (Oslo), har Guinness verdensrekord i parhopp fra Holmenkollen (1987) med Dag Holmen Jensen.